Opozícia chcela v pléne hovoriť o kauze VSS, Smer-SD to nepodporil

04.06.2013 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa kauzou údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v časoch prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) zaoberať nebudú. Hovoriť o okolnostiach prípadu chceli štyri opozičné strany SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH a OĽaNO ešte na aktuálnej schôdzi. Návrh na rozšírenie jej programu však neprešiel.

Martin Fedor (SDKÚ-DS) oznámil, že rokovanie malo viesť k prijatiu uznesenia, ktorým mala NR SR vyjadriť znepokojenie nad touto kauzou, konštatovať, že ide v krátkom čase už o druhú veľkú kauzu vo Vojenskom spravodajstve, čo znižuje jeho dôveryhodnosť a požiadať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) o predloženie správy o vyšetrovaní kauzy. Iniciatívu opozície podporilo 59 poslancov, členovia smeru sa väčšinou zdržali, niektorí boli proti.

Kauza údajného odpočúvania zamestnávala politikov niekoľko týždňov. Na pôde NR SR sa ňou zaoberal najmä Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva. Po viacerých krokoch, ktoré urobil, sa jeho členovia za Smer-SD, ktorí v ňom majú väčšinu, rozhodli, že výbor viac konať v prípade nebude a celú iniciatívu nechávajú na ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer-SD) a príslušných orgánoch.

Na celý prípad poukázala uniknutá tajná správa, o ktorej autenticite sa politici sporia. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a Vojenského obranného spravodajstva postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.
 

Vyberte región